Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederacea L. Nazwa polska: Bluszczyk kurdybanek, kurdybanek Nazwa botaniczna: Glechoma hederacea L. Rodzina botaniczna: Jasnotowate (Lamiaceae) Opis produktu Bluszczyk kurdybanek to aromatyczny surowiec roślinny pozyskiwany…
Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederacea L. Nazwa polska: Bluszczyk kurdybanek, kurdybanek Nazwa botaniczna: Glechoma hederacea L. Rodzina botaniczna: Jasnotowate (Lamiaceae) Opis produktu Bluszczyk kurdybanek to aromatyczny surowiec roślinny pozyskiwany…
Charakterystyka: Kurkuma to roślina, która pochodzi z południowej Azji. Spotkać można ją także pod innymi nazwami - żółcień, szafranica, ostryż oraz szafran indyjski. Kurkuma największą popularnością cieszy się w Indiach – jest jedną z głównych przypraw…
Charakterystyka:Kurkuma nazywana jest także ostryżem Zohary, ostryżem indyjskim bądź szafranem indyjskim. Jest to gatunek byliny wywodzący się z rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje przede wszystkim w Indiach, a uprawiany jest w krajach…
Charakterystyka:Kurkuma to roślina, która pochodzi z południowej Azji. Spotkać można ją także pod innymi nazwami - żółcień, szafranica, ostryż oraz szafran indyjski. Kurkuma największą popularnością cieszy się w Indiach – jest jedną z głównych przypraw…
Charakterystyka: Pochodzenia tej rośliny można doszukiwać się w Azji. Najbardziej jest ona rozpowszechniona w Indiach, gdzie jest wręcz podstawową przyprawą. Kurkuma to jej nie jedyna nazwa, spotkać się można także z określeniami żółcień, szafranica,…
Charakterystyka: Powszechnie uważa się, że kurkuma pochodzi z Azji. Prym wiedzie w Indiach, gdzie jest najczęściej stosowaną przyprawą. Z powodzeniem kurkumą można zastępować szafran, stąd zapewne wzięła się jej inna nazwa – szafran indyjski. Spotkać…
Charakterystyka:Nie od dziś wiadomo, że kurkuma wywodzi się z Azji. Obecnie największe ilości tej przyprawy produkowane są w Indiach, w których jest wręcz podstawowym Składniki:em kuchii. Kurkuma z powodzeniem może zastąpić szafran, dlatego nazywana…
Charakterystyka:Kurkumą czasami zastępuję się szafran, skąd prawdopodobnie wywodzi się jej inna nazwa szafran indyjski. Indyjski natomiast dlatego, że jest to przyprawa powszechnie stosowana w Indiach. Tam również obecnie się jej najwięcej produkuje.…
Anagallis arvensis to szeroko rozpowszechniony chwast jednoroczny lub rzadko wieloletni, którego w Wielkiej Brytanii nie notuje się na wysokości powyżej 300 metrów. Preferuje gleby o pH w zakresie od 5,5 do 8,0 i jest uważany za wskaźnik gliny. Na wczesnych…
Anagallis arvensis to szeroko rozpowszechniony chwast jednoroczny lub rzadko wieloletni, którego w Wielkiej Brytanii nie notuje się na wysokości powyżej 300 metrów. Preferuje gleby o pH w zakresie od 5,5 do 8,0 i jest uważany za wskaźnik gliny. Na wczesnych…
Związek syntetyczny, otrzymywany w warunkach laboratoryjnych dla celów przemysłowych. Jest popularnym dodatkiem do żywności. Występuje w dwóch formach: bezwodnej i uwodnionej. Występuje naturalnie w owocach cytrusowych. Znajdziemy go m.in. w ciastach,…
Chemiczny, uzyskiwany syntetycznie, związek, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, zwłaszcza cukierniczym oraz kosmetycznym i farmaceutycznym. Jest regulatorem kwasowości oraz aromatyzatorem. Powszechnie stosowany w ciastach, ciasteczkach,…
Niezwykły produkt pochodzenia naturalnego. Kwas jabłkowy jest znanym i stosowanym powszechnie konserwantem. Posiada właściwości przeciwutleniające, regulujące kwasowość, konserwujące. Stosowany jako aromatyzator i stabilizator koloru, m.in. w sokach…
Niezwykły produkt pochodzenia naturalnego. Kwas jabłkowy jest znanym i stosowanym powszechnie konserwantem. Posiada właściwości przeciwutleniające, regulujące kwasowość, konserwujące. Stosowany jako aromatyzator i stabilizator koloru, m.in. w sokach…
Naturalny konserwant. Występuje naturalnie w owocach i warzywach. Jest uzyskiwany w wyniku fermentacji glukozy i jej utlenienia. Znany pod nazwą witaminy C. Wykorzystywany na wielu płaszczyznach, m.in. w farmaceutyce i kosmetyce. W przemyśle spożywczym…
Kwas askorbinowy, lub L-askorbinowy, jest znany pod nazwą witamina C i stosowany w wielu przemysłach. Naturalnie występuje w większości warzyw i owoców, przy czym najbardziej kojarzy się z cytryną. Stosowany także jako dodatek do żywności. Posiada właściwości…
Charakterystyka:Kwasek cytrynowy można stosować jako zamiennik dla octu. Pozwala on na zakwaszanie zup, surówek oraz marynat bez potrzeby używania innych przypraw. Kwasek cytrynowy odpowiada za orzeźwiający smak. Potrawom nadaje również aromatycznego…
Charakterystyka: Kwasek cytrynowy jest substancją, która posiada wielorakie zastosowanie. Ze względu na swoje liczne zastosowanie jest używany nie tylko w kulinariach. Zastosowanie: Kwasek cytrynowy znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można…
Charakterystyka:Kwasek cytrynowy można stosować jako zamiennik dla octu. Pozwala on na zakwaszanie zup, surówek oraz marynat bez potrzeby używania innych przypraw. Kwasek cytrynowy odpowiada za orzeźwiający smak. Potrawom nadaje również aromatycznego…
Bez czarny jest rośliną pospolitą, występującą na terenie całej Europy. Jego nazwa pochodzi od owoców, które mają fioletowo-czarną barwę. Kwiaty z bzu są zwykle jasnożółte, beżowe lub białe. Ich właściwości wykorzystuje się w przemyśle spożywczym (syrop…
Bez czarny jest rośliną pospolitą, występującą na terenie całej Europy. Jego nazwa pochodzi od owoców, które mają fioletowo-czarną barwę. Kwiaty z bzu są zwykle jasnożółte, beżowe lub białe. Ich właściwości wykorzystuje się w przemyśle spożywczym (syrop…
Chaber jest kwiatem znanym każdemu. Często występuje w różnego rodzaju wiązankach, w przemyśle florystycznym, jak i naturalnie w przyrodzie. Jego kwiat jest wykorzystywany także w kosmetyce oraz ziołolecznictwie. Posiada wiele niezwykłych właściwości,…
Chaber bławatek zachwyca niezwykłym, chabrowym kolorem. Jest to roślina pospolita, zielna z rodziny astrowatych. Występuje pod wieloma nazwami, jak choćby: samosiejka, macoszka czy głowacz. Kwiaty wykorzystywane w szerokim zakresie w kosmetyce, w formie…