Oczar wirginijski – kora mielona na pył (Hamamelis virginiana) Nazwa polska: Oczar wirginijski Nazwa botaniczna: Hamamelis virginiana L. Rodzina botaniczna: Oczarowate (Hamamelidaceae) Surowiec: Kora oczaru wirginijskiego, mielona na pył (Hamamelidis…
Oczar wirginijski – kora mielona na pył (Hamamelis virginiana) Nazwa polska: Oczar wirginijski Nazwa botaniczna: Hamamelis virginiana L. Rodzina botaniczna: Oczarowate (Hamamelidaceae) Surowiec: Kora oczaru wirginijskiego, mielona na pył (Hamamelidis…
Ogórecznik należy do rodziny szorstkolistnych. Wywodzi się z krajów śródziemnomorskich i to tam można go napotkać w stanie naturalnym. Ogórecznik znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wspaniale oczyszcza skórę i zamyka pory, pozostawiając cerę…
Ogórecznik należy do rodziny szorstkolistnych. Wywodzi się z krajów śródziemnomorskich i to tam można go napotkać w stanie naturalnym. Ogórecznik znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wspaniale oczyszcza skórę i zamyka pory, pozostawiając cerę…
Ogórecznik ziele krojone – Borago officinalis L. Nazwa polska: Ogórecznik lekarski Nazwa botaniczna: Borago officinalis L. Rodzina botaniczna: Ogórecznikowate (Boraginaceae) Surowiec: ziele krojone Opis produktu Ogórecznik ziele krojone to suszony…
Ogórecznik ziele krojone – Borago officinalis L. Nazwa polska: Ogórecznik lekarski Nazwa botaniczna: Borago officinalis L. Rodzina botaniczna: Ogórecznikowate (Boraginaceae) Surowiec: ziele krojone Opis produktu Ogórecznik ziele krojone to suszony…
Okoubaka aubrevillei to drzewo rosnące w dżungli, które osiąga wysokość do 40 metrów; jego pień może mieć do trzech metrów obwodu. Drzewo jest ogromne w koronie i krzaczaste, a jego gałęzie opadają. Liście są wydłużone, jajowate, mają około 15 cm długości…
Okoubaka aubrevillei to drzewo rosnące w dżungli, które osiąga wysokość do 40 metrów; jego pień może mieć do trzech metrów obwodu. Drzewo jest ogromne w koronie i krzaczaste, a jego gałęzie opadają. Liście są wydłużone, jajowate, mają około 15 cm długości…
Wyjątkowy, rzadko spotykany olej wytwarzany z drzewa palmowego atalia, które naturalnie porasta obszar Amazonii oraz Afryki. Jest naturalnym, wysokogatunkowym produktem do codziennej pielęgnacji włosów oraz skóry. Skuteczny w walce z cellulitem, z łamiącymi…
Doskonały olej, który swoimi właściwościami przyćmiewa niemal wszystkie inne na świecie. Nierafinowany, nieoczyszczany za pomocą związków chemicznych, tłoczony na zimno. Naturalny, o drogocennym składzie, stosowany w kosmetyce oraz farmaceutyce. Nieraz…
Olej kokosowy jest niezwykle popularny, znany przede wszystkim ze swojej uniwersalności. Olej rafinowany doskonale nadaje się do gotowania, gdyż w wyniku produkcji traci naturalny posmak i zapach kokosa. Produkowany z kopry, twardego miąższu orzecha…
Rafinowany, chemicznie oczyszczony i przygotowany, specjalnie tłoczony i obrabiany w wysokiej temperaturze olej kokosowy ma wiele zastosowań. Obok klasycznego wykorzystania do smażenia w kuchni może także być stosowany w kosmetyce, farmaceutyce czy chemii.…
Rafinowany, chemicznie oczyszczony i przygotowany, specjalnie tłoczony i obrabiany w wysokiej temperaturze olej kokosowy ma wiele zastosowań. Obok klasycznego wykorzystania do smażenia w kuchni może także być stosowany w kosmetyce, farmaceutyce czy chemii.…
Niezwykły olej, nieco zapomniany, o całym szeregu doskonałych z punktu widzenia naszego organizmu wartości odżywczych. Powstaje on z naturalnych składników, konkretniez siewnej odmiany konopi. Jest niezwykle wartościowy pod względem zdrowotnym. Może…
Olej o niezwykłych właściwościach. Powstaje z drzewa moringi olejodajnej. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, głównie dlatego, że nie ulega procesom jełczenia. Stosowany w kosmetyce jako środek przeciw starzeniu się skóry oraz likwidujący cellulit.…
infor NAJWAŻNIEJSZE CECHY SKŁAD: dziegieć brzozowy - 100,0%. Należy dodać 10–30% oleju do maści, 3% do kremów i balsamów, 5% do szamponów i mydeł, 3% do płynów po goleniu, 3% do perfum oraz 10–50% do innych produktów pielęgnacyjnych. Przeciwwskazania:…
Doskonały olej pochodzący z niezwykłej rośliny, krokosza barwierskiego, którego charakterystyczne, błyszczące, ciemnoczerwone liście są źródłem wielu drogocennych składników. Olej z krokosza może być stosowany na zewnątrz naszego ciała, jak i wewnątrz.…
Olej z mango ma stałą konsystencję, nieco podobną do oleju kokosowego. Z tego też powodu nazywany bywa masłem. Stosowany w kosmetyce jako środek do pielęgnacji skóry, pomocny przy drobnych ranach czy skaleczeniach. Nadaje się do każdego rodzaju skóry,…
Niezwykła moc bazylii odkryta została już około 5 tysięcy lat temu. Od tamtej pory ludzkość wykorzystuje bazylię na wiele sposobów. Królewski olejek eteryczny z bazylii uzyskiwany jest poprzez destylację kwitnącego ziela. Jego smak jest świeży, ma lekko…
Choć ojczyzną drzewa bergamotowego są Indie, to obecnie uprawiane są one właściwie jedynie we Włoszech. Pomarańcza bergamota jest rośliną niezwykłą. Produkcja olejku jest trudna. Powstaje on z zewnętrznej części skórki, poprzez prasowanie i destylowanie…
Olejek lawendowy jest niezwykle popularny i często wybierany przez konsumentów. Jest pozyskiwany z lawendy wąskolistnej, metodą destylacji za pomocą pary wodnej. Mniej popularnym sposobem jego produkcji jest ekstrakcja rośliny rozpuszczalnikami lotnymi.…
Szałwia lekarska jest rośliną magiczną. Niezwykły bukiet smaku i aromatu, który roztacza zachwyca w daniach niemal każdej kuchni świata. Jest to roślina porastająca basen Morza Śródziemnego. Jej wyjątkowe właściwości są także wykorzystywane w postaci…
Proces destylacji liści palczatki cytrynowej za pomocą pary wodnej pozwala na uzyskanie niezwykłego olejku z trawy cytrynowej. Ma ostry, świeży, cytrusowy zapach, który znakomicie odstrasza owady. Działa relaksacyjnie i odprężająco. Stosowany w przemyśle…