Doskonały produkt naturalnego pochodzenia. Stosowany w przetwórstwie, w przemyśle spożywczym oraz niekiedy w kosmetyce. Jest produktem mniej kalorycznym niż sacharoza, jednocześnie nie odstaje pod względem słodyczy. Może być stosowany z powodzeniem przez…
Doskonała i świeża, zawsze pod ręką. Zalety suszenia sublimacyjnego wymrażającego wodę z produktów są widoczne gołym okiem. Kukurydza liofilizowana doskonale sprawdzi się podczas górskich wspinaczek, kajakarskich spływów czy żeglarskich rejsów. Smaczna…
Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederacea L. Nazwa polska: Bluszczyk kurdybanek, kurdybanek Nazwa botaniczna: Glechoma hederacea L. Rodzina botaniczna: Jasnotowate (Lamiaceae) Opis produktu Bluszczyk kurdybanek to aromatyczny surowiec roślinny pozyskiwany…
Bluszczyk kurdybanek – Glechoma hederacea L. Nazwa polska: Bluszczyk kurdybanek, kurdybanek Nazwa botaniczna: Glechoma hederacea L. Rodzina botaniczna: Jasnotowate (Lamiaceae) Opis produktu Bluszczyk kurdybanek to aromatyczny surowiec roślinny pozyskiwany…
Grzyb z rodziny pieprznikowatych, o charakterystycznej jasno-żółtej barwie (czasami pomarańczowej). Wykorzystywany w przemyśle gastronomicznym na masową skalę. Dodatek znany z kuchni staropolskiej. Jej charakterystyczny smak i aromat doskonale dopasowuje…
Grzyb z rodziny pieprznikowatych, o charakterystycznej jasno-żółtej barwie (czasami pomarańczowej). Wykorzystywany w przemyśle gastronomicznym na masową skalę. Dodatek znany z kuchni staropolskiej. Jej charakterystyczny smak i aromat doskonale dopasowuje…
Związek syntetyczny, otrzymywany w warunkach laboratoryjnych dla celów przemysłowych. Jest popularnym dodatkiem do żywności. Występuje w dwóch formach: bezwodnej i uwodnionej. Występuje naturalnie w owocach cytrusowych. Znajdziemy go m.in. w ciastach,…
Naturalny konserwant. Występuje naturalnie w owocach i warzywach. Jest uzyskiwany w wyniku fermentacji glukozy i jej utlenienia. Znany pod nazwą witaminy C. Wykorzystywany na wielu płaszczyznach, m.in. w farmaceutyce i kosmetyce. W przemyśle spożywczym…
Kwas askorbinowy, lub L-askorbinowy, jest znany pod nazwą witamina C i stosowany w wielu przemysłach. Naturalnie występuje w większości warzyw i owoców, przy czym najbardziej kojarzy się z cytryną. Stosowany także jako dodatek do żywności. Posiada właściwości…
Robinia akacjowa jest wyjątkowym drzewem z rodziny bobowatych. Pełna olejków eterycznych i innych składników, szeroko wykorzystywana w różnych przemysłach, takich jak: spożywczy (miody), kosmetyczny (olejki, kremy) czy florystyczny (roślina ozdobna).…
Kwiat rośliny pospolitej, zwanej robinią akacjową. Jest niezwykła nie tylko ze względu na wygląd, ale także liczne właściwości. Stosowane w medycynie ludowej, kosmetyce czy florystyce. Źródło miodu akacjowego. Suszony kwiat akacji ma wiele właściwości…
Wyjątkowo piękny kwiat drzewa pospolitego z rodziny bzowatych, o czarnych, drobnych owocach. Kwiaty koloru jasno-białego lub jasno-żółtego. Dostępne zwłaszcza w maju i czerwcu. Mają szerokie właściwości, stosowane we florystyce, medycynie oraz kosmetyce.…
Bez czarny jest rośliną pospolitą, występującą na terenie całej Europy. Jego nazwa pochodzi od owoców, które mają fioletowo-czarną barwę. Kwiaty z bzu są zwykle jasnożółte, beżowe lub białe. Ich właściwości wykorzystuje się w przemyśle spożywczym (syrop…
Bez czarny jest rośliną pospolitą, występującą na terenie całej Europy. Jego nazwa pochodzi od owoców, które mają fioletowo-czarną barwę. Kwiaty z bzu są zwykle jasnożółte, beżowe lub białe. Ich właściwości wykorzystuje się w przemyśle spożywczym (syrop…
Chaber jest kwiatem znanym każdemu. Często występuje w różnego rodzaju wiązankach, w przemyśle florystycznym, jak i naturalnie w przyrodzie. Jego kwiat jest wykorzystywany także w kosmetyce oraz ziołolecznictwie. Posiada wiele niezwykłych właściwości,…
Chaber bławatek zachwyca niezwykłym, chabrowym kolorem. Jest to roślina pospolita, zielna z rodziny astrowatych. Występuje pod wieloma nazwami, jak choćby: samosiejka, macoszka czy głowacz. Kwiaty wykorzystywane w szerokim zakresie w kosmetyce, w formie…
Dziewanna kwiat (Verbascum thapsus L.) Nazwa polska: Dziewanna pospolita – kwiat Nazwa botaniczna: Verbascum thapsus L. Rodzina botaniczna: Scrophulariaceae (trędownikowate) Opis produktu Kwiat dziewanny (Verbascum thapsus L.) jest surowcem roślinnym…
Dziewanna kwiat (Verbascum thapsus L.) Nazwa polska: Dziewanna pospolita – kwiat Nazwa botaniczna: Verbascum thapsus L. Rodzina botaniczna: Scrophulariaceae (trędownikowate) Opis produktu Kwiat dziewanny (Verbascum thapsus L.) jest surowcem roślinnym…
Dziewanna jest popularną rośliną, znaną i używaną w polskiej medycynie ludowej od wieków. Kwiaty stosowane we florystyce jako roślina ozdobna. Jej pospolite występowanie sprawia, że jest bardzo popularna. Suszone kwiaty doskonałe w ziołolecznictwie,…
Dziewanna jest popularną rośliną, znaną i używaną w polskiej medycynie ludowej od wieków. Kwiaty stosowane we florystyce jako roślina ozdobna. Jej pospolite występowanie sprawia, że jest bardzo popularna. Suszone kwiaty doskonałe w ziołolecznictwie,…
Muszkatołowiec korzenny jest rośliną korzenną, znaną przede wszystkim za sprawą przyprawy – gałki muszkatołowej. Jest ona wykorzystywana głównie w kuchni azjatyckiej. Kwiat muszkatołowy nazywany jest terminem macis. Jest to osnówka wokół owocu, którą…
Gałka muszkatołowa jest popularną przyprawą do dań kuchni azjatyckiej. Jej owoce dają olejek eteryczny stosowany w kosmetyce, a sama roślina uważana jest za afrodyzjak. Jej najbogatsza część to właśnie kwiat, który ręcznie uzyskiwany, może osiągać astronomiczne…
Muszkatołowiec korzenny jest rośliną korzenną, znaną przede wszystkim za sprawą przyprawy – gałki muszkatołowej. Jest ona wykorzystywana głównie w kuchni azjatyckiej. Kwiat muszkatołowy nazywany jest terminem macis. Jest to osnówka wokół owocu, którą…
Jaśmin jest rośliną z rodziny oliwkowatych. Posiada kwiaty rurkowe, najczęściej o barwie żółtej lub białej. Od wieków stosowany w ziołolecznictwie, kosmetyce oraz gastronomii. Popularny dodatek, który wzbogaca smak wielu herbat z całego świata. Wykorzystywany…
Jaśmin jest rośliną z rodziny oliwkowatych. Posiada kwiaty rurkowe, najczęściej o barwie żółtej lub białej. Od wieków stosowany w ziołolecznictwie, kosmetyce oraz gastronomii. Popularny dodatek, który wzbogaca smak wielu herbat z całego świata. Wykorzystywany…