Nazwa polska: Oczar wirginijski, liść oczaru
Nazwa botaniczna:Hamamelis virginiana L.
Rodzina botaniczna: Oczarowate (Hamamelidaceae)
Surowiec zielarski: Liść oczaru wirginijskiego (Hamamelidis folium)
Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana L.) to krzew lub niewielkie drzewo pochodzące z Ameryki Północnej. Jest ceniony ze względu na charakterystyczne liście oraz obecność naturalnie występujących garbników i innych związków roślinnych.
Liść oczaru wirginijskiego to suszony surowiec roślinny wykorzystywany w tradycyjnych zastosowaniach zielarskich oraz jako składnik wybranych produktów kosmetycznych. Liście zawierają między innymi garbniki, w tym związki z grupy tanin, a także flawonoidy. Skład surowca może różnić się zależnie od terminu zbioru, pochodzenia i sposobu suszenia.
Oczar wirginijski jest znany również z zastosowania w kosmetyce, jednak liście nie są tym samym surowcem co kora oczaru ani destylat z gałązek i liści. Poszczególne postacie różnią się składem i przeznaczeniem.
100% suszonych liści oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana L.), o ile specyfikacja dostawcy nie wskazuje inaczej.
Surowiec: liść oczaru wirginijskiego
Postać: suszony surowiec roślinny
Gatunek:Hamamelis virginiana L.
Rodzina: oczarowate (Hamamelidaceae)
Składniki charakterystyczne: garbniki i flawonoidy
Zastosowanie: zgodnie z przeznaczeniem określonym przez producenta
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu. Chronić przed wilgocią, wysoką temperaturą i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na oczar wirginijski lub inne składniki produktu. Bezpieczeństwo doustnego stosowania surowca zależy od jego jakości i przeznaczenia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby planujące regularne stosowanie powinny skonsultować je ze specjalistą.
Nie należy utożsamiać liści oczaru z korą oczaru ani z wodą oczarową, czyli destylatem wykorzystywanym w kosmetyce. Jeśli produkt jest przeznaczony wyłącznie do zastosowań kosmetycznych lub zewnętrznych, nie należy przygotowywać z niego naparu do picia. Stosować zgodnie z informacją na etykiecie.
Dane dotyczące interakcji liści oczaru wirginijskiego z lekami są ograniczone. Osoby przyjmujące leki na stałe lub stosujące inne skoncentrowane preparaty roślinne powinny skonsultować regularne użycie produktu z lekarzem lub farmaceutą.
Oczar wirginijski kwitnie często jesienią lub zimą, gdy wiele innych roślin zrzuciło już liście. Jego delikatne, wstążkowate płatki są zwykle żółte i dobrze wyróżniają się na tle chłodnego krajobrazu.
Sposób wykorzystania zależy od przeznaczenia surowca wskazanego przez producenta. Liście oczaru bywają stosowane w tradycyjnych preparatach roślinnych i kosmetycznych. Nie należy przygotowywać naparu do spożycia, jeśli produkt nie został jednoznacznie dopuszczony do takiego zastosowania.
Produkt stanowi surowiec roślinny.
Nie jest produktem leczniczym.
Opis ma charakter wyłącznie informacyjny.
Produktowi nie przypisuje się właściwości zapobiegania chorobom ani ich leczenia.
Przeznaczenie produktu należy potwierdzić na etykiecie lub w dokumentacji dostawcy.
Doskonała jakość. Polecam.
Super! Wysoka jakość. Wszystko w porządku!
Wysoka jakość. Wszystko w porządku!
Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z zasadami opisanymi w regulaminie sklepu.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.